Ali Shogai - Right To Play

Ali Shogai

Ungdomsledare, Right To Play Sverige
Ali Shogai

Ali är 18 år gammal och har varit med i Right To Play Sverige sedan januari 2017. Han jobbar som ungdomsledare sedan februari 2018.


Ali har varit i Sverige i två år nu, och går språkintroduktionsklass på gymnasiet. När han går ut gymnasiet vill han läsa till sjuksköterska, eftersom han gillar att hjälpa människor och tycker att det är intressant med medicin. Men Alis stora intresse i livet är musik. Han har alltid älskat musik och skrivit låtar, och i höstas släppte han en låt och musikvideo om sin flykt till Sverige – som redan setts av tusentals människor. ”I början när jag kom till Sverige var det svårt, jag var ledsen och gjorde ingenting. Musiken har varit som terapi för mig, jag kan skriva och sjunga om mina känslor och det hjälper verkligen” säger Ali. Han vill gärna jobba vidare med musiken, skulle vilja lära sig att producera själv och även hjälpa andra att spela in musik.

Ali kom i kontakt med Right To Play genom fotbollen, i början var det mest socialt, han tyckte om att få träffa nya kompisar och kolla på matcher. Sedan har det blivit mer och mer, han engagerade sig i fler och fler aktiviteter och fick mer och mer erfarenhet. ”Det är en så bra plats att träffa nya människor, få nya kontakter och öva på sin svenska. Det är så viktigt!” säger Ali.

I sin roll som ungdomsledare tycker Ali om att få ta ansvar och leda grupper. Han tycker att det är viktigt med respekt, att han som ledare respekterar de han jobbar med. Kommunikation är viktigt - och att hålla tider, tycker Ali. ”Jag är bäst på att vara i tid! Man måste hålla tider, annars funkar det inte!” skrattar han.

I framtiden hoppas Ali på att fler ungdomar ska vara del av Right To Plays program, och att hitta på aktiviteter där han kan lära andra att skriva och spela in musik!

 

Tillbaka till Medarbetare.