Rana Jumaah - Right To Play

Rana Jumaah

Ungdomsledare, Right To Play Sverige
Rana Jumaah

Rana är 20 år gammal och har varit med i Right To Play sedan mars 2018. Hon jobbar som ungdomsledare sedan april 2018.


Rana kom till Sverige med sina föräldrar och syskon 2009, när hon var 11 år. Under flera år kände sig Rana inte hemma i sitt nya land, hon hade inget att göra och förstod inte varför hennes föräldrar hade tagit henne till Sverige. ”Idag förstår jag att mina föräldrar ville ge mig en bättre framtid, men som tonåring kände jag mig ensam och uttråkad, och jag hade inget självförtroende. Men fotbollen förändrade allt!” berättar Rana.


”Jag har älskat fotboll ända sen jag var liten, jag och min moster brukade alltid kolla på matcher och jag såg mina kusiner spela. Men som tjej var det inte accepterat att spela fotboll när jag var liten. När jag äntligen började spela fotboll fick jag vänner och fick tillbaka mitt självförtroende, jag började prata mer med folk och vågade säga ifrån, vågade stå upp för mig själv. Nu älskar jag att bo i Sverige för här får jag spela fotboll!” säger hon.
I början var det svårt att bli accepterad som fotbollsspelare, även från familjen, men nu brukar Ranas mamma komma och kolla på hennes matcher och heja på. ”Jag tycker det är viktigt att tjejer spelar fotboll, fotboll är ingen sport bara för killar, och det är inget som ska begränsa dig bara för att du är tjej. Vi ska inte sitta och lyssna på fördomar och normer som den gamla generationen har lagt på oss. Nu känner jag att jag kan inspirera andra, jag har haft mycket problem själv och nu när jag ser andra tjejer som går igenom jobbiga perioder så försöker jag hjälpa. Jag hade inget självförtroende innan och lät fördomar ta över, men nu vet jag att jag kan och jag vet att andra kan också” säger hon.

 

Det var även fotbollen som drog Rana till Right To Play. Hon tycker att det är en så mäktig känsla att få vara på en riktig fotbollsarena och se duktiga fotbollsspelare spela matcher. När en dessutom får jobba och skaffa sig erfarenhet genom sitt stora intresse blir det så mycket bättre, tycker hon. ”Right To Play får ungdomar att känna sig viktiga och stolta. Här får de chans att praktisera som värd på Friends Arena, och jobba på t ex Tele2 Arena. Steg för steg får du hjälp och stöd att utvecklas för att få jobb i framtiden. Det finns inte så många andra som hjälper nyanlända ungdomar som Right To Play gör, de behöver någon som stöttar dem, som följer dem hela vägen. Right To Play känns som en stor familj, alla känner varandra och alla kan vara öppna med varandra och säga vad de behöver. Det tycker jag är fint” säger Rana. ”Jag vill jobba för att fler ska få dessa möjligheter och få känna sig stolta, att de kan och att de får vara en del av vårt samhälle. Jag har inte gått igenom de saker som många av dessa ungdomar har, men jag vill göra vad jag kan för att hjälpa dem. Bara för att jag har varit i Sverige längre kan jag inte bara sitta och säga att jag inte vill hjälpa till eller att jag inte kan hjälpa till. Alla kan göra något!” fortsätter hon.

 

I framtiden vill Rana att fler tjejer ska bli del av Right To Play Sverige och att fler tjejer blir ungdomsledare. Hon hoppas kunna ordna ännu fler aktiviteter så att alla ungdomar som behöver stöd och hjälp in i svenska samhället, kan få det.

 

Tillbaka till Medarbetare.