"Utan Right To Play hade jag inte fått något jobb, det är jag säker på!” - Right To Play Sverige

Tillbaka
  • Dela:

"Utan Right To Play hade jag inte fått något jobb, det är jag säker på!”

Diana flydde med sin familj från Afghanistan till Iran när hon var 9 år gammal. Fem år senare lämnade familjen även Iran med hopp om ett bättre liv i Sverige. Detta var fyra år sedan. Nu bor Diana med sina fem systrar, mamma och pappa i en förort utanför Stockholm. Hon läser första året på gymnasiet, med inriktning samhälle-media. ”Jag vill bli journalist och rapportera om viktiga saker runt om i världen, jag tycker att det är viktigt att prata om sådant som händer runt omkring oss och jag vill att människor ska veta vad som sker i världen” säger hon om sina framtidsplaner.

Det var en kompis till Diana som presenterade henne för Right To Play. ”Det är ungefär fyra månader sedan nu. Det var vår och jag hade inte lyckats få något sommarjobb inför sommaren och kände mig orolig. Hon gick på en aktivitet med Right To Play och bara några dagar senare såg hon ett inlägg i gruppen om möjligheten att söka extrajobb på en stor arena i Stockholm. ”Jag anmälde mig direkt, och för att få gå på jobbaktiviteten skulle vi först gå på Right To Plays CV-skola. Det var kaos för mig! Jag hade aldrig varit på en jobbintervju innan, och hade inte mycket att skriva på mitt CV. På CV-skolan fick vi hjälp att skriva vårt CV, vi fick träffa en ungdomsledare som redan hade jobb på arenan som kunde ge oss tips om hur han fått jobbet. Vi pratade också mycket om hur man ska bete sig på en arbetsintervju, vilka frågor som kan komma upp, vad som är bra att svara och så. Till exempel om de frågar varför jag vill jobba hos just dem, ska man inte svara att man vill tjäna pengar utan istället kanske att man vill utvecklas och få erfarenhet. Det var jättebra information!” skrattar hon. På CV-skolan var det drop-in, alla ungdomar fick komma och gå när de hade fått den hjälp de behövde, men Diana satt kvar hela kvällen, lyssnade och ställde frågor. ”Det var så mycket jag inte visste tidigare, och genom att gå på CV-skolan kunde jag förbereda mig för jobbaktiviteten och anställningsintervjun. När vi sen gick på intervju några dagar senare, kände jag mig inte ens särskilt nervös. Jag gjorde intervjun, och jag fick jobbet!” säger hon med ett stolt leende.

Nu några månader senare, har Diana två extrajobb vid sidan av skolan. Hon sökte ett annat jobb, som hon också fick direkt. ”Jag tycker att Right To Play är en bra och viktig organisation, som jobbar för ungdomar och hjälper dem att höja sina kunskaper och utveckla sig. Det är bra med aktiviteter som ger erfarenhet och som man sen kan sätta på sitt CV, och att Right To Play stöttar ungdomar att komma ut i jobb. Utan Right To Play hade jag inte fått något jobb, det är jag säker på!” avslutar Diana.

 

Diana heter egentligen något annat.