Hosein Rezaie - Right To Play Sverige

Hosein Rezaie

Alumni f.d. Ungdomsledare
Hosein Rezaie

Hosein har varit med i Right To Play sedan mars 2017. Anställd Ungdomsledare var han mellan oktober 2017-2019.


Texten är skriven i oktober 2017:

Hosein har bott i Sverige sedan 2015. I augusti fyller han 19 och ser fram emot att bli vuxen, mer självständig och kunna jobba mer. Han tycker mycket om Sverige, människor är glada och snälla här och han gillar när det snöar! ”Det känns lite som hemma då. Jag kommer från Afghanistan men pappa flydde med oss till Iran när jag var 3 år, och där är det alltid varmt, det snöar aldrig.” berättar han.

På dagarna pluggar Hosein på gymnasiet, och ett av hans favoritämnen är historia. ”Jag gillar att lära mig om svensk historia, Sverige blev inte det land det är på bara en dag. Det är intressant att få lära sig om när kvinnor fick rösträtt, om gamla kungar och så, det är viktigt för att förstå det svenska samhället” säger Hosein. Han hoppas på att kunna plugga vidare och bli polis när han blir äldre. När han bodde i Iran var polisen brutal och aggressiv, de slog afghaner och deporterade dem utan anledning. Själv vill han bli en rättvis polis, som lyssnar och respekterar alla människor oavsett hur de ser ut eller var de kommer ifrån.  

Han vill också gärna jobba vidare på Right To Play som han tycker är fantastiskt, för att man får ge ungdomar chansen att få jobb, att lära sig bättre svenska och få kontakt med nya människor. Förutom att vara ledare för ungdomsaktiviteter, är Hosein hjärnan bakom ”Sommarplugget”, där han tänkte att istället för att göra ingenting på sommarlovet, så kunde man samlas ett gäng då och då för att förbereda sig inför nästa termin, plugga på sin svenska och lära varandra grejer. Det är bra för alla – man får ha kul tillsammans, de som lär sig nya saker kan sprida det vidare till fler och de som lär ut kommer också må bra. ”När man får hjälpa andra så känner man sig som en bra människa!” menar Hosein.

Första gången Hosein skulle leda en aktivitet, hade han ansvar för 20 ungdomar. ”Det var lite nervöst, jag har aldrig haft ansvar för någon annan innan! Men det gick jättebra, vi planerade allt innan tillsammans med en tränare och Seyed (även han Youth Leader i Right To Play) som hade lett aktiviteter innan. Han delade med sig av sina erfarenheter till mig och då kändes det lugnt. Så det var bara kul och jag fick ungdomarna att lyssna på mig på ett bra sätt även om jag var som en kompis för dem!” berättar Hosein.

Han har många planer för Right To Play framöver, som att starta simskola och att ungdomar ska få hjälp att ta körkort. Han är också en aktiv ambassadör för organisationen: ”Jag säger till alla mina kompisar att de också borde vara med, Right To Play har fått mig att må mycket bättre, det tar mig till nya ställen, jag får göra saker som jag aldrig fått göra innan, jag har fått kontakt med andra företag och organisationer, lärt mig mycket bättre svenska och fått ett jobb. De kan också få samma chans med Right To Play!”  

 

Tillbaka till Medarbetare.