Matchvärdskap och jobbfokus på Tele2 Arena. - Right To Play Sverige

Tillbaka
  • Dela:

Matchvärdskap och jobbfokus på Tele2 Arena.

Efter vårens succédag med fokus på arbetslivet var det dags igen för ungdomarna i Right To Play att få ta del av workshops, jobbpraktik och fotboll på Tele2 Arena.

I samband med Tele2s och Right To Plays ärofyllda matchvärdskap på matchen mellan Djurgårdens IF och Jönköping Södra samlades över 65 ungdomar för att knyta kontakter och få nya erfarenheter. Allt möjliggjort genom ett samarbete mellan Tele2, Reach for Change och Right To Play Sverige.

Det är många timmar kvar till kvällens match men Seyed, Saadat, Hosein, Bashir och Bezhan är redan på plats vid Tele2 Arenas personalingång. Tillsammans med Anna Lindh som är Verksamhetansvarig på Right To Play Sverige gör de dagens ansvarsuppdelning. De ska inte bara få ta del av aktiviteterna utan också vara med och leda alla ungdomar som ska delta i det späckade schemat. Målet med dagen är att de nyanlända och ensamkommande ungdomarna ska få in en fot i arbetslivet och skapa sig ett nätverk.

– Jag och Bezhan kommer ta hand om dem som aldrig provat på att vara Tele2 Värd förut. De ska få praktisera med oss, berättar Bashir som redan har jobbat åtta gånger på Tele2 Arena. Han och Bezhan fick jobb som värdar efter vårens heldag på arenan då de fick möjlighet att knyta kontakt med Instajobs som rekryterar till Tele2 Arena och de andra arenorna i området.

Efter att ansvarsområdena för dagen är utdelade och dagens schema har gåtts igenom börjar ungdomarna att strömma till. Seyed, Saadat och Hosein är avlönade ungdomsledare i Right To Play och de har alla svarta jackor med organisationens logga på ryggen. Den lyser vit och tydlig i den grå oktoberblåsten när de går ut för att leta reda på de ungdomar som inte hittat rätt ingång.

När alla är på plats håller Mats Lundholm från Djurgården Fotboll i dagens första punkt, en rundvandring på arenan. Visningen går via rummet där presskonferenser hålls, vidare genom Djurgårdens omklädningsrum och ut på planen, alltmedan Mats berättar om Tele2 Arena och dess möjligheter.

– Det finns otaliga arbetsmöjligheter på en sån här stor arena, alltifrån att vara matchvärd och scanna biljetter till att jobba på serveringar och i kiosker, berättar Mats innan han tar plats i målet så ungdomarna får testa på att skjuta straffsparkar. Han sköter sig riktigt hyfsat i målet men den snyggaste räddningen står Seyed för. Han räddar en straff med fötterna ståendes på händer.

Därefter är det samling i Tele2 Lounge där ungdomarna får träffa rekryterarna Johanna Melander som arbetar på Instajobs, en del av Academic Work, Jim Karlsson på Levy Restaurants och representanter från IT-Guide, som likt Right To Play är en del av Reach for Changes inkubator ”Innovation for integration”. De berättar om jobben som servicevärd, serveringspersonal och IT-Guide och vilka egenskaper de värdesätter hos sina medarbetare. De är överens om att servicefokus och ett stort leende är ett vinnande koncept. Efter deras presentationer tar ungdomarna direkt tillfället i akt och presenterar sig och ställer frågor kring var de kan skicka sitt CV.

Bashir och Bezhan tar också plats på den lilla scenen i Tele2 Lounge och berättar om sina egna erfarenheter.

–  Jag trivs väldigt bra med jobbet som Tele2 Värd, säger Bashir och Bezhan instämmer:

– Det är ett jättebra jobb och jag tycker att ni alla ska plugga ordentligt på svenskan så att ni också kan få jobb här. Vi fick inte jobbet direkt, vi jobbade många gånger som volontärer och gjorde vårt bästa och visade att vi verkligen ville ha jobbet innan vi fick det.

För att få jobb som Tele2 Värd måste man vara över 18 år. Alla ungdomar i Right To Play är inte det men Bashir förklarar att praktik också kan vara väldigt värdefullt.

– Mitt råd till er är att inte missa en bra chans! Även om ni inte får jobb direkt så lär ni er mycket och en praktikplats är en jättebra referens för allt ni vill göra i framtiden, säger Bashir.

De ungdomar som inte prövat på jobbet som Tele2 Värd tidigare får sen en introduktion av Bezhan, Bashir och de andra vana värdarna innan de beger sig ut på arenan för att arbeta.

Ett par timmar senare får Saadat och Nazir den stora uppgiften att lämna över matchbollen till domaren och Right To Play-gänget röstar även fram Matchens Lirare vilka Hosein, Seyed, Esmail och Alex premierade efter matchens slut.

– Det har varit en jättefin dag. Jag är så stolt över hur ungdomarna visade framfötterna och tog för sig. De ställde frågor och tog kontakt med rekryterarna som var på plats och flera ungdomar har redan sökt jobb, säger Anna.

Drygt 90 minuter senare är heldagen på Tele2 Arena till ända och den var bra mycket mer spännande än matchen som slutade 0-0.

 

Fotograf: Teodor Axlund