Årets julklapp från SATS går till Right To Play - Right To Play Sverige

Tillbaka
  • Dela:

Årets julklapp från SATS går till Right To Play

Årets julklapp från SATS går till att stötta Right To Plays arbete för barn och unga. Samarbetet mellan Right To Play och SATS som påbörjats under hösten fortsätter därför även framöver, för att visa på hur träningens goda effekter på hälsan i stort kan leda till jobb för unga.

Under 20 veckor har 15 ungdomar i Right To Plays program fått ta del av SATS träningsutbud samt tio instruktörsledda träningspass för att öka sin fysiska och psykiska hälsa. Sedan programmets start i september har deltagarna upplevt ett flertal positiva effekter; som ökad fysisk hälsa, stärkt självkänsla och utökat nätverk – alla viktiga nycklar för att komma ut i arbete.

En av dessa ungdomar är Hussein, som tidigare inte haft möjligheten att träna:

“Innan vi började med de här träningspassen tränade jag ingenting. För det första så hade jag inte råd att betala. För det andra så hade jag ingen att umgås och träna med, för det tredje jag var lite blyg för att börja med träningen ensam. Så det var jättekul att börja träna med SATS och umgås mer med ungdomar i Right To Play. Vi har dessutom fått träna med en fantastisk tränare som har lärt oss jättemycket.” 

Träningspassen har letts av Mimmi Nilsson, gruppträningsinstruktör och PT på SATS, som leder passen på SATS Sveavägen varannan tisdag. Mimmi ser en tydlig utveckling i hur ungdomarna nu genomför övningar i ett högre tempo och klarar av fler repetitioner och tuffare övningar, men även hur det påverkar deras personliga utveckling:

“Ungdomarna är gladare, mer sociala och de verkar ha hittat ett varför i sin träning. De kommer tillbaka varje pass, är engagerade och ställer frågor.”

Att samarbetet och träningsprogrammet har gett goda resultat på kort tid är tydligt. Deltagarna dyker upp till passen förberedda och redo att träna. Hussein berättar att träningen gjort honom både piggare och gladare. Hans största motivation till att fortsätta träna är att han orkar mer, sover bättre och att träningen bidragit med ett flertal andra positiva effekter i hans vardag.

”Träningen har påverkat mig så att jag har blivit pigg och min kondition har blivit mycket bättre. Sen jag har blivit mycket gladare. Det är så kul att träffa andra ungdomar och tränaren. Det blir som att träna och umgås med kompisar samtidigt. Det gör det extra kul att träna!”

Alla ungdomar i programmet har nu fått ett tre-månaders träningskort, vilket innebär att de har möjlighet att träna oftare och mer regelbundet. Det möjliggör också att prova på flera av SATS olika gym och testa olika typer av träning. Syftet är att skapa förutsättningar för var och en att hitta en träningsform som man trivs med och skapa långsiktiga och hållbara träningsvanor.

“Jag är så glad för att vi har fått det här träningskortet, så att vi kan träna mer själva. Nu kan vi planera träningen och vi har en chattgrupp så att vi från Right To Play lätt kan gå tillsammans och träna. Sen är det bara att gå till SATS!