Right To Play, Henrik Lundqvist och Mats Zuccarello. - Right To Play Sverige

Tillbaka
  • Dela:

Right To Play, Henrik Lundqvist och Mats Zuccarello.

Henrik Lundqvist, Foppa och flera andra ishockeylegendarer samlade in över 2 miljoner kronor till förmån för Right To Play Norge, Henrik Lundqvist Foundation och Zuccarellostiftelsen på Norges nationalarena nu i somras.

Den 11 augusti bjöd Henrik Lundqvist och Mats Zuccarello över 20 internationella NHL-stjärnor såsom Carl Hagelin, Oliver Ekman-Larsson, Victor Hedman, Nicklas Bäckström, William Nylander och Loui Eriksson till en stor välgörenhetsmatch på Norges nationalarena Ullevål i Oslo, under namnet Henke & Zucca Summer Classic.

Både Henrik Lundqvist och den norska stjärnan Mats Zuccarello har ett brinnande engagemang för välgörenhet och spenderar mycket av sin tid med att driva sina hjärtefrågor i Henrik Lundqvist Foundation och Zuccarellostiftelsen. Som ambassadör för Right To Play Norge har Mats Zuccarello dessutom samlat in över 6 miljoner norska kronor de senaste fyra åren, genom sitt event Zuccarello All Star Game.

Matchen den 11 augusti var framförallt ett välgörenhetsevent med fokus på att stötta utsatta barn och unga runt om i världen. På knappt en vecka byggdes en ishockeyrink med internationell standard på Ullevåls fotbollsplan. Rinken fraktades från Tyskland och monterades mitt på gräset, och den underkylda isen höll toppkvalité trots att utomhustemperaturen mättes upp till 21 grader! På matchdagen satt 19 000 i publiken och kunde glädja sig åt att se världens bästa ishockeyherrar på Norges nationalarena. Bland namnen märktes även före detta NHL-legendarerna Peter Forsberg och Mats Sundin. Förutom stjärnmatchen spelades även en kändismatch där bland andra programledaren Peter Jihde, fotbollslegendaren Tomas Brolin och tennisstjärnan Jonas Björkman fick visa upp sina hockeytalanger.

Välgörenhetsmatcherna arrangerades till förmån för Right To Play, Henrik Lundqvist Foundation och Zuccarellostiftelsen. Intänkterna kom dels från bidrag från publiken och dels från den stora välgörenhetsmiddagen för 450 gäster, som hölls i samband med eventet. Totalt samlades 2,1 miljoner norska kronor in och fördelades mellan organisationerna.

”Arrangemang som detta är väldigt viktigt för att bygga kännedom om Right To Play och för att samla in pengar för att utbilda barn i utsatta områden. Jag har själv haft med Zuccarello till Tanzania två gånger, och jag är imponerad över det engagemang han visar. Det är fint att se kända idrottare som Henrik och Mats, använda sin position för att hjälpa barn” sa Jimmy Vika, Verksamhetsledare för Right To Play Norge, om eventet.  

Bland andra tidningen Expressen rapporterade om välgörenhetsmatcherna som även tv-sändes både i Sverige och Norge. Läs mer om Henrik Lundqvists och Mats Zuccarellos egna tankar om sitt engagemang för utsatta barn och unga här https://www.expressen.se/sport/vi-lever-i-en-sjalvisk-varld-och-tjanar-goa-pengar/

Det var två spännande matcher som spelades på Ullevål under dagen där Henriks lag till slut besegrade norska Mats lag. I kändismatchen imponerade också Sveriges lag, och vann! Det är med glädje Right To Play Sverige gratulerar Henke till vinsten, och våra norska kollegor till ett lyckat event och hoppas att Henke & Zucca Summer Classic som namnet antyder, blir en återkommande klassiker!