Vår stjärna Selma kämpar för tjejers självkänsla och egenmakt - och utvecklas i Right To Play! - Right To Play Sverige

Tillbaka
  • Dela:

Vår stjärna Selma kämpar för tjejers självkänsla och egenmakt - och utvecklas i Right To Play!

Vi är så imponerade och stolta över våra Ungdomsledare som gör ett viktigt arbete och stor skillnad för att fler unga ska få vara aktiva deltagare i samhället. Idag är vi lite extra glada över att få berätta att Ungdomsledare Selma under sommaren har klivit in som projektkoordinator hos oss på Right To Play Sverige. 

Under hösten 2019 kom Selma i kontakt med Right To Play och började snabbt tycka om gemenskapen som finns här. Redan efter ett år som deltagare anställdes Selma som Ungdomsledare och nu knappt ett år senare tar Selma nästa steg inom Right To Play. Selma kommer främst att jobba tillsammans med Rana i jämställdhetsprojektet "Tjejers delaktighet på egna villkor" som under två år har gjort viktiga insatser för att stärka fler tjejers ledarerfarenhet, egenmakt och röster i samhället. Att just få jobba med att stärka tjejer är något som ligger Selma varmt om hjärtat:

”Det betyder jättemycket att vara involverad i tjejprojektet eftersom jag vid sidan av också jobbar främst med frågan om tjejer. Det är väldigt viktigt för mig eftersom jag inte växte upp med en trygg grupp. Jag tycker därför det är jätteviktigt att tjejer ska kunna ha en "safe zone", en bubbla där man känner sig säker och att man känner att här kan jag vara mig själv, säga vad jag vill. Här kan jag få de lösningarna jag vill ha. I det här projekten vill jag bidra till att skapa en trygg plats för alla tjejer. Och stötta tjejer att ta möjligheter som de inte kunnat ta tidigare. Kanske erövra ett mansdominerande yrke eller någonting”.

När Selma får frågan om vilket hennes bästa minne från Right To Play har varit beskriver hon att vara publikvärd på Friends Arena i Stockholm. Främst minns hon att innan matchen hade alla samlats för en övning. Alla turades om att agera besökare, och att både vara glada och arga för att få öva på hur man ska bemöta olika människor. Selma beskriver detta som ett lärorik och rolig övning och genom att man fick testa på är det erfarenhet som fastnat när hon sedan går ut och möter människor i jobbet och livet i stort.

Vi är otroligt glada att se Selma ta nästa steg hos oss och att vi får fortsätta följa hennes imponerande utveckling, vilket Selma själv beskriver som:

”Jag har upptäckt i RIght To Play att jag automatiskt har en personlighet som är en bra ledare, bara att jag behöver ta mod för det. Jag känner att den här nya rollen kommer att utveckla mig på ett sätt som jag inte har haft chansen tidigare. Då kanske jag får utmana mig själv mer och ta beslut som jag kanske inte gjort tidigare. Och också utöka mitt nätverk, prata med nya människor, få nya perspektiv. Det kommer vara väldigt givande för mig eftersom jag är en person som behöver vara mer modig, ta för mig och våga.”

Utöver jobbet på Right To Play kommer Selma till hösten att plugga på Komvux med drömmen att i vår börja studera till sjuksköterska. Selma har länge engagerat sig i frågor om trygghet och mental hälsa för tjejer i förorten och tar med sig viktiga erfarenheter när hon nu växlar upp sitt engagemang i RIght To Plays jämställdhetsarbete för och med utrikesfödda tjejer.