Vad vi kallar upplevelsebaserat lärande the Right To Play-way!
 - Right To Play Sverige

Tillbaka
  • Dela:

Vad vi kallar upplevelsebaserat lärande the Right To Play-way!


- Domarövningar på internationell arena


- Träff med de Allsvenska domarna innan match


- Hälsa på spelarna- och slantsinglingsövning i skarpt läge


- Fair Play-analys under match som ledde till att bl.a. Djurgårdens IFs Andreas Isaksson prisades efteråt


På söndagens allsvenska fotbollsmatch på Tele2 Arena delade Tele2 sitt matchvärdskap med oss i Right To Play som en fortsättning på vårt prisade gemensamma jobb- och praktikprogram. Tidigare har vårt gemensamma jobb- och praktikprogram lett till att 4 nyanlända ungdomar löpande arbetar som Tele2 värdar på Tele2 Arena och ytterligare 16 nyanlända ungdomar har fått sitt första jobb som värdar och som Ungdomsledare i arenaområdet. Över 250 ungdomar har deltagit i aktiviteter sedan starten i början av 2017.

 

Sedan starten av Right To Plays Domarakademi har 24 ungdomar fått möjligheten att utbilda sig till certifierade fotbollsdomare, inom kort kommer 20 nya ungdomar att genomgå utbildningen. Direkt efter avslutad utbildning kommer ungdomarna ut och dömer sina första matchar och samtidigt tar de del av ett mentorsprogram där erfarna elitdomare coachar och stöttar dem i sitt arbete.

 

De 44 ungdomar i akademin bjöds, tillsammans med domarinstruktören Ulf Edvardsson från Stockholms Fotbollförbund och före detta FIFA-domaren Annica Johansson, in av Tele2 till en dag fylld av givande aktiviteter med fokus på upplevelsebaserat lärande. Mitt på planen fick ungdomarna först göra olika praktiska övningar och träna på upplevda komplicerade situationer att döma, olika handrörelser, att använda visselpipan (och inte!) och att dela ut gula eller röda kort. Därefter samlades domarna i Tele2 Lounge där de fick träffa teamet som skulle döma dagens match, med huvuddomare Magnus Lindgren i spetsen. Ungdomarna fick ställa frågor om jobbet som elitdomare och Magnus Lindgren fick bland annat svara på vad han tycker är de tre viktigaste sakerna som utgör en bra domare. 


 

Under söndagen var det även första gången som en utomstående singlade slant ihop med domarteamet inför matchstart. Abbe som kom till Sverige för snart tre år sedan var den som fick uppleva det unika ögonblicket. Snyggt singlade Abbe slanten upp i luften, en slantsingling som Östersund gick segrande ur, de vann till slut även matchen.

 

”Att få singla slant var absolut dagens höjdpunkt! Det var så häftigt att vara med på planen och stå framför tusentals i publiken. Och sen såg jag mig själv på TV också. Nu är jag redo, jag ser fram emot att döma allsvenskans inom fåtal år!” skrattar Abbe.

 

I halvlek presenterade Right To Play även vårt nyinstiftade stipendium som skapats för att kunna stötta ungdomar i Domarakademin som visat särskild motivation och drivkraft för att ta sig vidare i domaryrket. Stipendiet ger en ungdom möjligheten att gå en vidareutbildning som fotbollsdomare i 9 mot 9 och 11 mot 11-lag. Right To Plays första Domarakademistipendium tilldelades Abbe Hosseini, som innan Domarakademin inte ens visste att domaryrket var något han var intresserad av - och nu drömmer om att döma i Champions League och fotbolls-VM.

 

”Det betyder oerhört mycket för mig och för min domarkarriär att få det här stipendiet! Det betyder att jag får döma 11 mot 11-matcher redan nästa år. Det är inte så många som kanske får den här chansen, men jag har fått den och kommer ta vara på den på bästa sätt! Mina drömmar om att döma Allsvenskan, Champions League, EM och VM håller på att bli verklighet tack vare det här!” sa Abbe efter utdelningen.

 

Efter matchens slut lämnade vi traditionen att dela ut ett pris till matchens bästa spelare utan ville istället premiera Fair Play. Domarakademins representanter Ali och Zakaria fick dela ut priset på plan efter avslutad match till sjystaste spelarna i respektive lag.